Loading...
 
Α. Γαλανόπουλος: Δεν συμμετέχουμε στο παράλληλο εμπόριο φαρμάκων
Thursday 20 Oct 2022
πηγή: DailyPharmaNews.gr | dailypharmanews.gr
Άρθρο του Χαράλαμπου Πετρόχειλου με βάσει τις δηλώσεις του Προέδρου, Ανδρέα Γαλανόπουλου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΣΥΝΦΑ Κέρκυρας. 
"Στρατηγική επιλογή μας η κάλυψη της εθνικής αγοράς"

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων έδωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος μιλώντας στο Start TV KERKYRA CHANNEL με αφορμή τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της φαρμακαποθήκης του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κέρκυρας, μέλους του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Οι εγκαταστάσεις αυτές δημιουργήθηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ωστόσο λόγω της πανδημίας τα επίσημα εγκαίνιά τους έγιναν τώρα.

Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για συντήρηση και σωστή διανομή φαρμάκων και ειδικού χαρακτήρα όπως αυτά της ψυχρής αλυσίδας, όπως είπε ο κ. Γαλανόπουλος. Και συνέχισε: «Εμείς είμαστε η μόνη τοπική πάνω στο νησί, φαρμακαποθήκη των Κερκυραίων που δημιουργεί υπεραξία, 17 θέσεις εργασίας, έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ και διασφαλίζουμε την επάρκεια των φαρμάκων ακόμη και σε κρίσιμες νόσους, ακόμη και σε φάρμακα ειδικού χειρισμού ψυχρής αλυσίδας. Είμαστε πλήρως πιστοποιημένοι, δορυφορικά παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση όλες τις θερμοκρασίες μας, όλες τις μετακινήσεις μας ανά πάσα στιγμή και έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε σε αυτά τα 90-100 φαρμακεία που «σερβίρουμε» καθημερινά ότι το φάρμακο υπάρχει, στη σωστή θερμοκρασία και ότι σωστά θα παραδοθεί στον ασθενή Κερκυραίο».

Ο κ. Γαλανόπουλος τόνισε ότι ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ λειτουργεί καθαρά χωρίς υπόγειες διαδρομές στη διακίνηση φαρμάκων, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν συμμετέχουμε σε παράλληλο εμπόριο και σε έλλειψη φαρμάκων, είναι επιλογή μας στρατηγική να καλύπτουμε την εθνική αγορά και το πετυχαίνουμε χωρίς να δουλεύουμε για τράπεζες μέσα από αυτήν την προσπάθεια των 1500 φαρμακοποιών που είναι μαζί μας». 

Σε σχέση με το ζήτημα των ελλείψεων ο κ. Γαλανόπουλος απαντώντας στο πόσο δυσκόλεψε την προσπάθεια των φαρμακαποθηκών να προμηθεύουν με φάρμακα τους πολίτες δια μέσου των φαρμακείων ανέφερε ότι «το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχει τιναχτεί στον αέρα το παγκόσμιο σύστημα μεταφορώνόπως εξακοντίστηκε στα ύψη το κόστος ενέργειας. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην [παγκόσμια αγορά στην επάρκεια φαρμάκων και πρώτων υλών -γιατί το 62% των πρώτων υλών παράγεται στην Κίνα και στην Ινδία και επομένως το μεταφορικό κόστος και το άναρχο των παραδόσεων και των πλοών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Βρέθηκε μία Ευρώπη να μην παράγει ούτε μάσκες… Το αντιμετωπίσαμε. Φαίνεται όμως ότι η ενεργειακή κρίση εξακοντίζει το κόστος το μεταφορικό σε τεράστια ύψη».

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο κ. Γαλανόπουλος για να δώσει μία εικόνα του μεγέθους αυτής της αύξησης του μεταφορικού κόστους. Όπως είπε, ένα κοντέινερ από την Κίνα προ πανδημίας ερχόταν με κόστος περίπου 1000 ευρώ στην Ευρώπη, στην Ελλάδα ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να έρχεται με 12.000 – 13.000 ευρώ. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στους παραγωγούς με δεδομένο μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχουμε μείωση των τιμών των φαρμάκων που έρχεται ως μετα-μνημονιακή υποχρέωση της χώρας στην πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει προβληματική παράδοση περίπου 300 κωδικών φαρμάκων στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα με μεγάλη ζήτηση, ανέφερε ο κ. Γαλανόπουλος. Η Ελλάδα επειδή έχει τις πιο φτηνές τιμές στα φάρμακα είναι η τελευταία που τα παραλαμβάνει. Περίπου 80 κωδικοί έχουν να κάνουν με σκευάσματα που επειδή η Ελλάδα τα έχει σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τις βόρειες χώρες, επανεξάγονται μπαίνοντας στη διαδικασία αυτού που ονομάζεται παράλληλο εμπόριο. «Εμείς επειδή δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι κι έχοντας λόγω μεγέθους πολύ καλές σχέσεις με τις πολυεθνικές (σ.σ. εταιρείες παραγωγής φαρμάκων) νομίζω ότι έχουμε την καλύτερη επάρκεια αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά» κατέληξε αναφερόμενος στο θέμα των ελλείψεων ο κ. Γαλανόπουλος. 

Σε ό,τι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στην Κέρκυρα ο κ. Γαλανόπουλος είπε ότι έδωσαν τη δυνατότητα να αυξηθεί το μέσο απόθεμα των φαρμάκων που μπορούν να διατεθούν στα φαρμακεία του νησιού και η επάρκεια να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη, ανεξάρτητα από συνθήκες ώστε οι ασθενείς που προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα φαρμακεία που εξυπηρετούνται από τον Όμιλο να είναι σίγουροι ότι θα βρουν το φάρμακό τους. Επιπλέον οι καινούργιες εγκαταστάσεις με τα ψυκτικά μηχανήματα που έχουν, τη δορυφορική παρακολούθησή τους σε 24ωρη βάση εγγυόνται την ασφάλεια όλων των φαρμάκων ακόμη κι κείνων που δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες καθώς και τα απλά φάρμακα χρειάζονται μέσες θερμοκρασίες χειμώνα – καλοκαίρι κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου. Το επόμενο βήμα, σημείωσε ο κ. Γαλανόπουλος είναι «να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού σε ποσοστά πάνω από 80%. Είναι καλό για την Κέρκυρα. Όλες οι υπεραξίες μένουν εδώ. Οι εργαζόμενοί μας, οι φαρμακοποιοί μας. Εμάς ως μονάδα κοινωνικής οικονομίας δεν μας ενδιαφέρει να εμφανίσουμε κάποια κέρδη ή να τα μοιράσουμε. Όποια κέρδη εμφανίζονται πάνε ως μέρισμα ή εκπτώσεις στους μετόχους μας φαρμακοποιούς».      

Ενδιαφέρον τέλος είχε η τοποθέτηση του κ. Γαλανόπουλου για το πως θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα η διαχείριση της πανδημίας. «Νομίζω ότι τώρα με το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, είτε μάς το επιβάλλει η όποια κυβέρνηση είτε ως δική μας απόφαση η χρήση μάσκας, τουλάχιστον. Όπως επίσης οι εμβολιασμοί, παρότι υπάρχουν αρκετά κενά ακόμη –δεν γνωρίζουμε τη νόσο τόσο καλά και πως εξελίσσεται- εάν θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς. Όμως αυτό το εμβόλιο που παραλάβαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα –το Ο4-Ο5- και σ’ αυτό κάνουμε πλέον διανομή- νομίζω ότι αυτό το χειμώνα, τουλάχιστον οι άνθρωποι άνω των 60 και οι άνθρωποι που έχουν συνοδά νοσήματα, οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, όπως λένε οι επιστήμονες».

Για τον ίδιο επίσης με τη μη χρήση μάσκας αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος έξαρσης της γρίπης, όπως άλλωστε συνέβη τους προηγούμενους μήνες στο νότιο ημισφαίριο, όπου ήταν Χειμώνας.

Και κατέληξε στην κουβέντα αυτή μιλώντας για τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διάρκεια της πανδημίας: «Δεν θα υπερβάλλω εάν πω ότι το προβληματικό εθνικό σύστημα υγείας θα είχε νετάρει (σ.σ. μάλλον λόγω του κορονοϊού) τον κορονοϊό εάν δεν “βάζαμε πλάτη” εμείς (ο ίδιος στη σελίδα του στο facebook ανάρτησε το βίντεο της συνέντευξης με το συνοδευτικό του σχόλιο "Το ΕΣΥ θα μπλόκαρε πλήρως χωρίς την μεγάλη συμβολή των Φαρμακείων, στα 3 χρόνια κοβιντ"). Εμείς δεν καθίσαμε ούτε μία μέρα. Μείναμε εκεί. Είχαμε και πολλά κρούσματα σε συναδέλφους και θύματα κηδέψαμε αλλά αυτή η παρουσία μας με οδηγίες, με μάσκες, με τα self tests, με τα rapid tests νομίζω ότι δείχνει τη σημασία του φαρμακείου στην κάθε γειτονιά».  

DailyPharmaNews.gr

dailypharmanews.gr