Loading...
 
Α. Γαλανόπουλος: Περί ελλείψεων...
Monday 28 Nov 2022
πηγή: DailyPharmaNews.gr | dailypharmanews.gr
Άρθρο του Χαράλαμπου Πετρόχειλου με βάσει δηλώσεις του Προέδρου του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Ανδρέα Γαλανόπουλου.

Μπορεί η Κυβέρνηση να ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου και διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη το θέμα θα τακτοποιηθεί. Δεν είναι τυχαίο πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέφρασε ναι μεν την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, τόνισε όμως ότι «εμείς οι φαρμακοποιοί αγωνιούμε και επαγρυπνούμε, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και θα βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών» (δες εδώ).

Άλλωστε η απαγόρευση των εξαγωγών των 74 επιπλέον φαρμάκων από τον κατάλογο των περίπου 200 που είχε αποστείλει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, φάρμακα τα οποία όπως σημείωσε το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των φαρμακοποιών, σε σχετική ανακοίνωσή του «λείπουν σταθερά από φαρμακείο μας» θα ισχύει από αύριο, 25 Νοεμβρίου.

Αυτά όμως τα 74 φάρμακα ακόμη κι εάν προστεθούν με τα 79 που είχε θέσει νωρίτερα σε απαγόρευση ο ΕΟΦ –με τα 12 όμως από αυτά να βγαίνουν πλέον εκτός αυτής της λίστας και να επιτρέπεται και πάλι η εξαγωγή τους- στο σύνολο τους υπολείπονται του αριθμού που οι φαρμακοποιοί λένε ότι καθημερινά αγωνιούν να βρουν στα φαρμακεία τους.

Το θέμα είναι πολύπλοκο και τα ερωτήματα πολλά. Ερωτήματα που πρέπει να ακούγονται, να συζητούνται, να εξαντλούνται ώστε να υπάρχει εικόνα τόσο ως προς την ορθότητά τους και τη σκοπιμότητά τους όσο και ως προς το κατά πόσο μπορούν να οδηγήσουν επιτέλους σε κάποια ουσιαστική αλλαγή σε αυτό που βιώνουν φαρμακοποιοί και ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό το DailyPharmaNews παρουσιάζει τα 4 ερωτήματα -και τις προτεινόμενες λύσεις- για το θέμα των ελλείψεων που δημοσίευσε μέσω του λογαριασμού του στο fb ο Πρόεδρος Δ,Σ, του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Γαλανόπουλος είναι τα εξής:

1ον , γιατί και πως φτάσαμε σε όγκο παραλλήλων εξαγωγών στα επίπεδα του 2011 ...;

2ον , είναι λύση του προβλήματος η 2μηνη-3μηνη, απαγόρευση εξαγωγών...;

3ον, έχει κάποιο προσδοκώμενο αποτέλεσμα ο «έλεγχος» 5 πολυεθνικών Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ)....;

4ον , οφείλονται στο παράλληλο εμπόριο, όλες οι ελλείψεις κωδικών...;

Απαντώντας ο πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, αναφέρει τα εξής για τις κάθε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις:

  • Πως είναι δυνατόν ο καθ’ ύλην αρμόδιος Πρόεδρος του ΕΟΦ, προ μηνός να δηλώνει «είμαστε στην καλύτερη κατάσταση επάρκειας», όταν με τα στοιχεία του ΕΟΦ το 2020 είχαμε +26,12% σε αξίες και +18,24% σε τεμάχια, στο παράλληλο, με συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση και το 2021 και το 2022....;
  • Όχι, είναι μια πρόσκαιρη «λύση», κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, με μεγάλες αδυναμίες σε δικαστική εμπλοκή ασφαλιστικών μέτρων από τους ενδιαφερόμενους (Ευρωπ. Δίκαιο).
  • Όχι, μηδενικό αποτέλεσμα, επίσης επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρο. Για τον απλό λόγο, ότι οι ΚΑΚ έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ- ΗΔΙΚΑ και ουδείς απ’ αυτούς φέρνει στη χώρα λιγότερα τεμάχια. Φροντίζουν πάντα να είναι 15-30% πάνω από τις ποσότητες συνταγογραφούμενων σκευασμάτων...
  • Όχι, σημαντικός αριθμός «ελλείψεων» οφείλονται στην αποδιοργάνωση, λόγω κρίσης, της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς επηρεάζει τόσον τις μεταφορές όσον και την επάρκεια πρώτων υλών, αφού το 62+% παράγεται εκτός ΕΕ κ ΗΠΑ......

Και συνεχίζοντας για το εάν υπάρχουν λύσεις, ο κ. Γαλανόπουλος αναφέρει:

  • Απόφαση του Ευρωπ. Δικαστηρίου «κατά προτεραιότητα η κάλυψη εσωτερικής εθνικής αγοράς». Άρα, πως η αδειοδοτούσα εθνική Αρχή (ΕΟΦ) δίνει ανανέωση 5ετους λειτουργίας σε φαρμακαποθήκες που ουδεμία ή μικρή δραστηριότητα έχουν στην εσωτερική αγορά;΄ Έλεγχος και άρση αδείας, ΔΕΝ είναι επιχειρηματικότητα η ασύδοτη κερδοσκοπία σε βάρος της δημόσιας Υγείας! Απλός έλεγχος Ισολογισμών. Επίσης ο ΕΟΦ γνωρίζει ανά μήνα τι εισάγει ο κάθε ΚΑΚ, καθώς ΚΑΙ σε ποιους πουλάει κ πόσα;
  • 3 χρόνια τώρα σταμάτησε κάθε συζήτηση εφαρμογής QR, ανεξάρτητα από την παράταση εφαρμογής που πήραμε για το 25, Ιταλία, Ελλάδα και Βέλγιο, γιατί ο ΕΟΦ δεν επιβάλλει επιτάχυνση εφαρμογής; (σ.σ. γίνεται αναφορά στη δημιουργία συστήματος ελέγχου των ψευδεπίγραφων φαρμάκων - European Medicines Verification Organisation, ENVO)
  • Πως γίνεται αποθήκες που παρέλαβαν από ΚΑΚ π.χ. 100 τεμάχια, να εξάγουν την τάδε Παρασκευή 600 τεμάχια (!)....; Η παρούσα κυβέρνηση νομοθέτησε υποχρέωση ιχνηλάτησης συναλλαγών μεταξύ αποθηκών, ας δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα εάν έχει κάνει ελέγχους...
  • Σε Λιανική Τιμή (ΛΤ) η εσωτερική κατανάλωση διαμορφώνει μια Μέση ΛΤ 9,47 ευρώ /τεμάχιο. Τα εξαγώγιμα έχουν Μέση ΛΤ 20,42 ευρώ! Γιατί λοιπόν, όταν η Γερμανία υποχρεώνει τα φαρμακεία της να χορηγούν 7% των κωδ στις συνταγές, προς όφελος του Ασφαλιστικού Συστήματος (ουσιαστικά με μεταφορά Εθνικών πόρων άλλων Χωρών), εμείς δεν επιβάλουμε όριο 7-10 % στο παράλληλο εμπόριο αποθηκών...?

    Τέλος, ιχνηλάτηση είναι δυνατή με την εφαρμογή του QR. (σ.σ. ο γνωστός QR code ή Κώδικας Γρήγορης Ανταπόκρισης ο οποίος αποτελείται από έναν αριθμό μαύρων τετραγώνων και κουκίδων που μεταφέρουν πληροφορία η οποία σαρώνεται από μία συσκευή και διαβάζεται αμέσως).
Δείτε εδώ το απόσπασμα από το DailyPharmaNews.gr