Loading...
 
Ανδρέας Γαλανόπουλος: Ο ΟΣΦΕ προσαρμόζεται στις συνθήκες συρρίκνωσης
Friday 17 Jun 2011
Πηγή: www.symboulos.gr
Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, την οποία παραχώρησε ο πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. και της Ο.Σ.Φ.Ε., Ανδρέας Γαλανόπουλος, στον "Σ.Ε. online" με αφορμή το πανελλήνιο συνέδριο του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 10-12 Ιουνίου 2011.

- Κύριε Γαλανόπουλε, πως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον στον τομέα του φαρμάκου;

Στις συνθήκες που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που λέγεσαι δωρεάν υγεία, παιδεία κ.λ.π., και αυτό που διαμορφώθηκε ως κοινωνικό κράτος πρόνοιας στις δεκαετίες του 60’ και 70΄, τίθεται σε αμφισβήτηση. Πολύ περισσότερο σε χώρες με δανειακή σύμβαση και μνημόνιο όπως η Ελλάδα. Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση ανεξάρτητα κόμματος, αντιμετωπίζει την υγεία ή την παιδεία ως δαπάνη, και όχι άδικα. Η εκτίναξη των δαπανών σε αυτά τα επίπεδα χωρίς σχέση value for money, ήταν ηλίθιες επιλογές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το άγχος των αριθμών της δανειακής σύμβασης που δεν βγαίνουν ανά τρίμηνο, οδηγεί την κυβέρνηση σε σπασμωδικές κινήσεις που δεν έχουν κανένα κριτήριο αναπτυξιακής λογικής και που θίγουν ακόμα και ανθρώπους που παρήγαγαν υπεραξίες οι οποίες έμεναν στην χώρα και επανεπενδύονταν. Αυτή είναι μια αυτοκτονική πορεία της χώρας, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, δεν δημιουργεί επενδύσεις και δεν δημιουργεί ανάπτυξη. Εμείς ως συνεταιριστικό κεφάλαιο φαρμακοποιών, είμαστε ένας κλάδος που όλες τις υπεραξίες τις επανεπενδύσαμε στη χώρα είτε σε πρότυπες εγκαταστάσεις, είτε σε εφαρμογές ρομποτικής είτε σε προχωρημένα λογισμικά συστήματα τα οποία εμείς τα είχαμε έτοιμα όταν Υπουργείο Υγείας έψαχνε για σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφηση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το σύστημα έτσι όπως ήταν δομημένο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αρχή και τέλος και κανένα εργαλείο που να κάνει έλεγχο δαπανών και φοβάμαι ότι μέχρι να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρώπης, δυστυχώς θα είμαστε κάτω από την μέγγενη σπασμωδικών ενεργειών.

- Η ανεξέλεγκτη φαρμακευτική δαπάνη πόσο ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό και αξίζει να σας αναφέρω ότι, όταν το Βέλγιο κατανάλωνε 200 εκ. τεμάχια εμείς είχαμε φτάσει σαν χώρα να καταναλώνουμε 435 εκ. τεμάχια. Ήταν αδιανόητο, ζήσαμε μέσα σε ασυδοσία. Το 2004 η δημόσια δαπάνη, αυτό που βάρυνε τους ασφαλιστικούς φορείς, ήταν 1 δις, ευρώ και το 2009 έφτασε 5,2 δις. Και βέβαια πρέπει να παρθούν μέτρα.

- Ποιος όμως ευθύνεται γι΄ αυτή την ασυδοσία;

Ποιος αδειοδοτεί καινούργια φάρμακα; Το κράτος με ελεύθερη διαπραγμάτευση με τις εταιρείες χωρίς να εμπλέκεται κανένας άλλος. Ποιος τιμοδοτεί σε αυτές τις υπέρογκες τιμές; Και πάλι το κράτος. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε την αδειοδότηση ενός προϊόντος 40 χρόνων που αντιμετωπίζει το διαβήτη, για να πάει στα 130 ευρώ. Και ακόμα, ποιος συνταγογραφεί αυτά τα 430 εκ. τεμάχια φαρμάκων; Οι γιατροί, σε ένα κράτος που δεν έβαζε κανέναν περιορισμό, καμία λίστα, κανένα θεραπευτικό πρωτόκολλο, καμία γραμμή συνταγογράφησης. Από πού κι ως που μια ωτίτιδα αντιμετωπιζόταν με αντιβιοτικό των 40 ευρώ; Αυτή η κατάσταση μας έφερε εδώ που είμαστε με σπασμωδικές ενέργειες και δυστυχώς θα την πληρώσουν και αθώοι κλάδοι και ακόμα χειρότερα, οι ασθενείς.

- Οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών πως προσαρμόζονται σε αυτή την κατάσταση;

Εμείς σαν συνεταιριστικό κεφάλαιο δεν θα παραδοθούμε στην όποια πολυεθνική θελήσει να κάνει παιχνίδι. Έχουμε το δίκτυο στα χέρια μας και με εθνικούς στόχους και με τις υπεραξίες που παράγουμε στη χώρα μας, θα κάνουμε κινήσεις προσαρμογής στις νέες συνθήκες που είναι συνθήκες συρρίκνωσης. Το βασικό είναι η είσοδός μας σε νέες δραστηριότητες στις συνθήκες συρρίκνωσης της οικονομίας και ο αγώνας που θα δώσουμε μέχρι τελικής πτώσης για να κρατήσουμε την εργασία μας ανέγγιχτη. Δεν θα συμβάλλουμε στην ύφεση απολύοντας κόσμο. Τουλάχιστον εμείς και για το 2012, αυτές τις 1700 θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε ανά την Ελλάδα θα προσπαθήσουμε να τις διατηρήσουμε.

- Τι οικονομικά μεγέθη αντιπροσωπεύει το συνεταιριστικό κεφάλαιο φαρμακοποιών στην Ελλάδα;

Διακινούμε το 52% της φαρμακευτικής αγοράς. Κλείσαμε το 2009 με 2,9 δισ. τζίρο, με την παρέμβαση στις τιμές το 2010 κλείσαμε στο 1,9 δις. και τώρα αναμένουμε τις νέες παρεμβάσεις πάλι σε επίπεδο τιμών, αλλά το καλό για εμάς με όρους οικονομίας είναι ότι ο βαθμός συγκεντροποίησης κεφαλαίου που έχουμε σαν κλάδος είναι 70% μεγαλύτερος από τον ιδιωτικό τομέα. Άρα έχουμε το βασικό εργαλείο να βγούμε νικητές του παιχνιδιού εάν δεν γίνουν πια, τόσο μεγάλες ηλιθιότητες σε επίπεδο πράσινου, μπλε ή πολύχρωμου κυβερνητικού σχήματος.

- Τι φοβάστε πιο πολύ αυτή την περίοδο;

Φοβάμαι τους ερασιτέχνες που δεν είναι το χώρου ή ότι κάποιοι μπορεί να τους πείσουν σε αδιέξοδες κινήσεις. Φοβάμαι την άγνοια υπουργών και κυρίως συμβούλων υπουργών που για δικούς τους λόγους παίρνουν αποφάσεις. Όπως είχα προτείνει και πέρυσι στον πρωθυπουργό, εάν είχαμε κάτσει σε ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι, το κράτος με το ασφαλιστικό σύστημα που πληρώνει, η βιομηχανία που παράγει, το χονδρεμπόριο, οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, και να συμφωνήσουμε ότι η χώρα έφτασε εδώ που έφτασε και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και να πάμε με σταθερούς όρους παιχνιδιού για τρία χρόνια, δεν φοβάμαι. Αυτό που φοβάμαι είναι η μεταβλητότητα στα λογιστικά κριτήρια με τα οποία μας κρίνουν ανά τρίμηνο οι δανειστές μας και τι θα μας προκύψει το επόμενο διάστημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε προϋπολογισμούς. Εάν όμως είχαμε σταθερούς όρους παιχνιδιού σε στόχο συρρίκνωσης, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Έχουμε το δίκτυο, έχουμε την ελληνικότητα και θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

 

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη απευθείας στο www.symboulos.gr