Loading...
 
Ελλείψεις φαρμάκων λόγω του δελτίου τιμών
Thursday 01 Nov 2012
www.salus.gr

"Τα λάθη έιναι εκατοντάδες. Αρμόδιος να απαντήσει για την έκταση των λαθών είναι οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες και ο ΕΟΦ. Χθες ως ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κάναμε μία παρέμβαση έτσι ώστε  ο ΕΟΦ να μπορέσει να κοινοποιήσει ένα διορθωμένο δελτίο τιμών και να αποκατασταθεί η ροή φαρμάκων στην αγορά."
.
Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., Χρήστος Μουρίκης, στο salus.gr και το Σπύρο Κτενά.

Συνέντευξη στον Σπύρο Κτενά

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά λόγω σοβαρών λαθών στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων αποκαλύπτει  με συνέντευξή του στο www.salus.gr  ο κ. Χρήστος Μουρίκης , εμπορικός διευθυντής του μεγαλύτερου προμηθευτικού συνεταιρισμού φαρμακοποιών της χώρας , του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.  Στην αποκαλυπτική συνένετυξή του ο κ. Μουρίκης μιλά επίσης για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της αγοράς, για τα γεννόσημα φάρμακα καθώς επίσης και το αναμενόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων, χονδρεμπορικών εταιρειών και χιλιάδων φαρμακείων.

Ας παρακολουθήσουμε την ενδιαφέρουσα  συνομιλία μαζί του:


- Ποια ακριβώς είναι η εικόνα της αγοράς μετά την κατάρτιση του νέου δελτίου τιμών των φαρμάκων;
Οι τιμές που έχουν δώσει στο δελτίο τιμών, έχουν προκαλέσει  εκατοντάδες ενστάσεις . Δυστυχώς έχουμε  συνεχείς  διορθώσεις χωρίς ωστόσο να έχουν λυθεί τα προβλήματα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές  εταιρίες να μην δίνουν φάρμακα. Ειδικά οι πολυεθνικές.

- Τι  έκταση έχουν τα λάθη αυτά στο δελτίο τιμών;

Τα λάθη έιναι εκατοντάδες. Αρμόδιος να απαντήσει για την έκταση των λαθών είναι οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες και ο ΕΟΦ. Χθες ως ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κάναμε μία παρέμβαση έτσι ώστε  ο ΕΟΦ να μπορέσει να κοινοποιήσει ένα διορθωμένο δελτίο τιμών και να αποκατασταθεί η ροή φαρμάκων στην αγορά.

- Ανάλογες καταστάσεις έχουμε βιώσει και στο παρελθόν. Πως λύθηκε τότε το θέμα;
Κοιτάξτε, πριν δύο χρόνια περίπου, όταν είχε βγει πάλι με λάθος τρόπο το αντίστοιχο δελτίο τιμών, είχε βγει ο διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής εταιρείας και είχε πει:  θα δώσω  φάρμακα μόνο στα νοσοκομεία.   Ένα μήνα μετά αποκαταστάθηκε η λειτουργία γιατί διόρθωσαν τα δελτία. Τώρα σε αυτή την κατάσταση που είμαστε, δεν έχει βγει καμία εταιρία να πει το ίδιο.

- Γι αυτό κάνατε εσείς την παρέμβαση;
Εμείς κάναμε δημόσια παρέμβαση στον ΕΟΦ.  Από την πλευρά του ο ΕΟΦ μίλησε – εκτός των άλλων – και για την πρόθεσή του να κάνει σύσταση απαγόρευσης εξαγωγών. Όπως καταλαβαίνετε όταν πέσουν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο, τα μισά φάρμακα των πολυεθνικών αγορών δε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Τώρα γίνεται χαμός με αυτούς τους κωδικούς. Όταν πέσουν οι τιμές οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες..

- Ποιες είναι οι επιπτώσεις  από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων στην αγορά;
Κοιτάξτε, τα επίπεδα τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν μόνο τη χώρα μας. Επηρεάζουν όλο τον πλανήτη. Αποκαλυπτική από αυτή την άποψη είναι η επιστολή που είχε στείλει στον Μπαρόζο  ο κ Andrew Witty που είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Glaxo και πρόεδρος της ΕFPIA που είναι ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος των πολυεθνικών εταιριών. Σύμφωνα με αυτήν  Η πτώση των τιμών των φαρμάκων  στην Ελλάδα σε ένα ποσοστό 10% μεταφράζεται σε παγκόσμια κλίμακα σε μια απώλεια 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία. Στην Ελλάδα  η μείωση αυτή μεταφράζεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

- Τι προτείνετε εσείς;
Πρώτον, όσες χώρες είναι οικονομικότερες - κι αυτό επιβεβαιώνεται από το Μνημόνιο και άλλες τέτοιες συμφωνίες - να εξαιρούνται από την παγκόσμια τιμοδότηση. Δεύτερον, να γίνει απαγόρευση του παράλληλου εμπορίου, δηλ των εξαγωγών για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, γιατί η πτώση των τιμών που υπάρχει σε αυτές τις χώρες δημιουργεί την προϋπόθεση αυτής της συναλλαγής. Τρίτον, να εξοφληθούν άμεσα τα χρέη προς τη φαρμακευτική αγορά.

Αυτές οι τρεις προτάσεις βρίσκονται και στην προαναφερθείσα επιστολή του κ. Witty προς τον κ. Μπαρόζο, με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα.

- Τα μέτρα τι αλλαγές φέρνουν στον χάρτη της αγοράς; Τι αλλαγές βλέπετε να γίνονται στον χώρο των επιχειρήσεων και των φαρμακείων;
Κατά την εκτίμησή μου από τους 11.000 κωδικούς φαρμάκων που διακινούν οι 250 φαρμακευτικές εταιρείες, στην αγορά διακινούνται σήμερα μόνο οι 5.500 κωδικοί και θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Αξίζει να πούμε ότι 500 κωδικοί φαρμάκων κάνουν το 70% του τζίρου της αγοράς. Το κακό είναι ότι αυτό δεν γίνεται στην βάση ενός μοντέλου – του γερμανικού, του ισπανικού, του αγγλικού κλπ – αλλά κάπως άναρχα. Η προσαρμογή αυτή έχει οδηγήσει σε μία χαοτική κατάσταση. Προφανώς η λύσηείναι μικτά επενδυτικά σχήματα με βάση κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που με ρωτάτε, πιστεύω ότι από τις 250 φαρμακευτικές θα μείνουν περίπου 100, γιατί απλά θα έχουμε μείωση των κωδικών φαρμάκων που θα υπάρχουν στη χώρα.  Δεν έχει νόημα να υπάρχουν τόσοι πολλοί  κωδικοί, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο για να επηρεάζουν τις τιμές.  Πρακτικά λοιπόν αυτό θα συμβεί  με εξαγορές, συγχωνεύσεις και αποχωρήσεις εταιρειών .

- Στο χονδρεμπόριο και στον χώρο των φαρμακείων τι αλλαγές εκτιμάτε ότι θα γίνουν;
Στον τομέα του χονδρεμπορίου, από τις 150 εταιρίες που λειτουργούν θα μείνουν 40 σαν σημεία διανομών, με 10 ή 12 ομίλους. Από τα 10.500 φαρμακεία   σε πρώτη φάση θα μείνουν 7.000 και σε δεύτερη φάση 5.000.  Το μείζον θέμα της αγοράς είναι ότι οι εταιρίες και τα φαρμακεία δεν έχουν ρευστότητα. Κι αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα ειδάλλως η προσαρμογή στην επόμενη ημέρα που σας περιέγραψα θα είναι βίαιη.

Δείτε τη συνέντευξη στο www.salus.gr και στο www.statbank.gr