Loading...
 
ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Επενδύσεις ανάπτυξης το 2015 σε μια δύσκολη αγορά φαρμάκου
Friday 08 May 2015
www.iatronet.gr
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στo "iatronet.gr" ο πρόεδρος του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Με διατήρηση του κύκλου εργασιών σε σταθερά επίπεδα και με μια νέα επένδυση της τάξης του ενός εκ. ευρώ αρχικά, έκλεισε το 2014 για τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ).

Η διοίκηση του Συνεταιρισμού ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου τη λειτουργία της 5ης μονάδας του στα Γιάννενα, καλύπτοντας ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα μέσω 90 φαρμακείων – μελών, τα οποία βαίνουν αυξανόμενα. Η αρχική επένδυση υπολογίστηκε στο 1 εκ. ευρώ με 12 θέσεις εργασίας, ενώ εντός του 2015 η επένδυση θα συμπεριλάβει νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό, ανεβαίνοντας στα 2,5 εκ. ευρώ και με στόχο να δημιουργήσει συνολικά 25 νέες θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του 2014, ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού έκλεισε στα 272 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 1,7% έναντι μείωσης συνολικά της αγοράς κατά 11,5%. Τα κέρδη προ φόρων ήταν ελαφρώς αυξημένα περίπου στα 2,5 εκ. ευρώ.

Ο Συνεταιρισμός στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος προωθεί την επέκταση του δικτύου Green Pharmacy, που στόχο έχει να ορίσει τα φαρμακεία ως σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ήδη στο δίκτυο μετέχουν 288 φαρμακεία, με μοναδική προϋπόθεση να είναι μέλη κάποιου συνεταιρισμού φαρμακοποιών. Το δίκτυο διαθέτει υπηρεσίες οικιακής φροντίδας με πιστοποιημένους νοσηλευτές και ασθενοφόρα, ενώ συμβουλεύει τους ασθενείς για τις ενδείξεις και αντενδείξεις των φαρμάκων τους, τις διατροφικές τους συνήθειες (ώστε να μην υπάρχουν αλληλεπιδράσεις) και παρακολουθεί την ορθή χορήγηση των φαρμάκων στους ασθενείς.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, σε συνέντευξή του στο iatronet.gr σημειώνοντας πως ήδη με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης του ασθενή στη θεραπεία του, έχει διαπιστωθεί μείωση της νοσηλείας κατά 30%, σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο κ. Γαλανόπουλος, μίλησε για την εικόνα της αγοράς από τη σκοπιά του συνεταιριστικού χονδρεμπορίου φαρμάκων, υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη η τήρηση της πληρωμής των φαρμακοποιών στις 100 ημέρεςαπό τον ΕΟΠΥΥ, ώστε η αγορά να υφίσταται πιέσεις μόνο από τις κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Όμως τόνισε πως τον τελευταίο καιρό ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να επεκτείνονται και σε προβλήματα ρευστότητας, αφού ούτε ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει και ούτε οι τράπεζες χρηματοδοτούν με ρευστό τις επιχειρήσεις.

Αγορά σε αναμονή...

Ήδη από τον Ιανουάριο η αγορά βρίσκεται σε αναμονή προσδιορισμού της πολιτικής γραμμής στον κλάδο φαρμάκου, ενώ ακόμη και τώρα συνεχίζονται οι επιπτώσεις του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του περασμένου Αυγούστου, καθώς τώρα ολοκληρώνεται η εξάντληση των αποθεμάτων σε ορισμένα φάρμακα, με αποτέλεσμα οι μειώσεις τιμών να φτάνουν μέχρι και το 8%.
Το ζητούμενο από τις νέες τιμές, είπε ο κ. Γαλανόπουλος, είναι να μην οδηγηθεί η αγορά σε πρόσθετες υποκαταστάσεις φαρμάκων που για παράδειγμα σε μία κατηγορία, αυτής της κολπικής μαρμαρυγής, αν αντικατασταθεί η κλασσική τρέχουσα θεραπεία που κοστίζει 2,40 ευρώ, η επόμενη διαθέσιμη αγωγή θα κοστίζει περί τα 60-70 ευρώ, εκτινάσσοντας το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συνεταιρισμοί σε άνοδο

Σε ότι αφορά την πενταετία της κρίσης, υπογράμμισε ότι οι συνεταιρισμοί των φαρμακοποιών κέρδισαν περίπου 6 μονάδες μερίδιο αγοράς έναντι των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών από το κλείσιμο μεγάλων χονδρεμπορικών μονάδων όπως η Μαρινόπουλος, η Alapis, η Pharmacon κλπ, με αποτέλεσμα σήμερα να διακινούν το 56,3% της αγοράς έναντι 49% το 2009.
Αναφερόμενος στο παράλληλο εμπόριο, ο κ. Γαλανόπουλος σημείωσε πως το 2013, «έκλεισε» στα 340 εκ. ευρώ,ενώ για το 2014 υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 280 εκ. ευρώ, βαίνοντας μειούμενο.

Ελλείψεις φαρμάκων

Όμως σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων στην αγορά, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας, που οδηγούν σε τήρηση μέσων αποθεμάτων της τάξης των 15 ημερών, αντί του τριμήνου. Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η μετακίνηση μεγάλου όγκου της παραγωγής φαρμάκων από μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές σε χώρες χαμηλού κόστους όπως Ινδία και Κίνα, με αποτέλεσμα ένα πρόβλημα παραγωγής σε ένα τέτοιο εργοστάσιο, οδηγεί σε περαιτέρω ελλείψεις διεθνώς. Ετσι, στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο παρατηρούνται ελλείψεις σε 14 φάρμακα δύο μεγάλων πολυεθνικών, εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής στα εργοστάσια τρίτων χωρών.

Αποτυχία μέτρων

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις των μέτρων που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γαλανόπουλος, υπογράμμισε ότι κανένα μέτρο δεν έχει αποδώσει ουσιαστικά, αφού και καθόλη τη διάρκεια του 2014, από τα 6.500 φάρμακα που κυκλοφορούν (έναντι 12.000 αδειοδοτημένων), τα 100 πρώτα, εξακολουθούν να απορροφούν το 48% της συνολικής δαπάνης. Και μάλιστα, μόνο τρία από αυτά είναι γενόσημα. Η αποτυχία εφαρμογής του μέτρου των γενοσήμων, οφείλεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, στην έλλειψη κινήτρων χρήσης τους σε όλα τα στάδια της αλυσίδας του φαρμάκου. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), το 2014, από πλευράς όγκου, τα γενόσημα απορρόφησαν το 24,5% των τεμαχίων φαρμάκων που πωλήθηκαν και από πλευράς αξίας, μόλις το 21,61%.
Παράλληλα, δεν έγινε δυνατή η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (λίστα ν.3816/10) μέσω των φαρμακείων, ώστε να διευκολύνονται οι ασθενείς και ταυτόχρονα το κόστος τους πολλαπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 726 εκ. ευρώ το 2014, από 420 εκ. ευρώ το 2010, όταν σε άλλες χώρες το κόστος παρέμεινε σταθερό, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες επιμερισμού του ρίσκου (risk sharing agreements).

Απελευθέρωση επαγγέλματος

Μιλώντας για το ενδεχόμενο περεταίρω απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ο κ. Γαλανόπουλος επεσήμανε ότι βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, όπως συνέβη προ εξαετίας μεταξύ ΗΠΑ και Ν.Α. Ασίας. Εφόσον υπογραφεί η συμφωνία αυτή, οι εταιρίες θα λειτουργούν με το νομικό καθεστώς της χώρας προέλευσής τους, με αποτέλεσμα να επιτραπεί έμμεσα στο ευρωπαϊκό έδαφος η εφαρμογή νόμων που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπου η αγορά φαρμάκου δεν είναι ρυθμισμένη κατά τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

 

Πατήστε εδώ εάν θέλετε να διαβάσετε τη συνέντευξη απο το www.iatronet.gr