Loading...
 
Φαρμακοποιοί: "Το Υπουργείο μας οδηγεί σε απώλεια κεφαλαίου"
Friday 08 Jul 2011
Πηγή: www.tovima.gr


Καταγγέλουν ζημία από τη μετάθεση της έναρξης ισχύος των νέων τιμών στα φάρμακα.

Δείτε τι δηλώσε ο πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., Ανδρέας Γαλανόπουλος, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο www.tovima.gr, στις 07/07/2011.

Σημαντική απώλεια κεφαλαίου για τα φαρμακεία προκαλεί η αιφνίδια υπουργική απόφαση, που υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μεταθέτοντας σε συντομότερο χρόνο την ισχύ των νέων τιμών στα φάρμακα.

Οπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η οποία μειώνει το χρονικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων φαρμάκων στις προηγούμενες τιμές κατά δεκαπέντε μέρες, ανατρέπει τον προγραμματισμό όλης της αγοράς.

«Θα πουλήσουμε φάρμακα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ότι τα αγοράσαμε. Η προηγούμενη υπουργική απόφαση έθετε σαν ημερομηνία έναρξης πώλησης 12.000 φαρμάκων στις νέες μειωμένες τιμές την 29η Ιουλίου», λέει στο Βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλαδος (Ο.Σ.Φ.Ε) Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Και αυτό γιατί «ξαφνικά την Δεύτερα, υπήρξε νέα υπουργική απόφαση που μεταθέτει αυτή την ημερομηνία 15 μέρες νωρίτερα. Δεν μιλάμε για μείωση των κερδών μας, αλλά για απώλεια ήδη επενδυμένου κεφαλαίου», σημειώνει ο κ. Γαλανόπουλος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμός του ΟΣΦΕ ένα φαρμακείο που διατηρούσε απόθεμα συνολικής αξίας 40.000 ευρώ θα υποστεί ζημία τουλάχιστον 3.000-3.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε ζητήσει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών μέχρι να ισχύσουν οι καινούριες τιμές.

Η Ο.Σ.Φ.Ε, στην οποία συμμετέχουν περίπου 6500 φαρμακοποιοί, σημειώνει πως η συγκεκριμένη απόφαση στρέφεται ενάντια στην πραγματική οικονομία.

«Αδυνατώντας να επιβάλλει σταθερούς όρους "παιχνιδιού" στην αγορά το Υπουργείο εξαντλεί το μένος του στη διανομή: Φαρμακείο και χονδρεμπόριο», προσθέτει ο κ. Γαλανόπουλος.

«Την ίδια στιγμή ένα σωρό θέματα, όπως ο εξορθολογισμός στην τιμοδότηση φαρμακευτικών προϊόντων, η πραγματική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η ασυδοσία της αδειοδότησης δήθεν "νέων" φαρμακευτικών προϊόντων που εκτινάσσουν τη δαπάνη για τα φαρμακεία στα ύψη παραμένουν ανέγγιχτα» συμπληρώνει.