Loading...
 
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Εδώ και 40 χρόνια κρατά το ελληνικό φαρμακείο «ζωντανό»
Thursday 13 Jan 2022
πηγή: Fortrune Greece, fortunegreece.com
Συνέντευξη του προέδρου του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, Ανδρέα Γαλανόπουλου, στο περιοδικό Fortune Greece και τη Ντόρα Σαμούρκα.

Αν υπάρχει μία λέξη που εδώ και 40 χρόνια ορίζει, καθοδηγεί και σηματοδοτεί το όραμα του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, αυτή είναι το «μαζί». Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το εταιρικό μήνυμα του μεγαλύτερου προμηθευτικού συνεταιρισμού φαρμακοποιών στην Ελλάδα είναι «μαζί μπορούμε καλύτερα». Το πνεύμα της συνεργασίας, με το οποίο μια μικρή ομάδα οραματιστών φαρμακοποιών ξεκίνησε το 1981, είναι και σήμερα το βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της φιλοσοφίας του ομίλου, που έκλεισε με κύκλο εργασιών 323 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Ο Ανδρέας Γαλανόπουλος, ένας άνθρωπος που έχει συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, όπως λέει ο ίδιος, τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ομίλου έβαλε προσωπικό στοίχημα να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην καθιέρωση και την κατοχύρωση του συνεταιρισμού στην αγορά.

Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ εδώ και πολλά χρόνια αφουγκράζεται την ανάγκη του ελληνικού φαρμακείου για την εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των υποδομών του, προσφέροντας στους φαρμακοποιούς-μετόχους του τα πιο καινοτόμα, εύχρηστα και λειτουργικά πακέτα μηχανογραφικής διαχείρισης φαρμακείου, με δωρεάν μάλιστα εγκατάσταση και εκπαίδευση.

Επιπλέον, η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων, με τη δυνατότητα επιστροφής δύο φορές τον χρόνο, εξασφαλίζει τόσο την ανανέωση του στοκ του φαρμακείου όσο και την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ το Δίκτυο Green Pharmacy, το σύγχρονο δίκτυο συνεταιρισμένων φαρμακείων, αναβαθμίζει τον ρόλο του φαρμακοποιού στην παροχή φροντίδας και ουσιαστικής ενημέρωσης στον πολίτη.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο όμιλος στους συνεργάτες του είναι σημαντικές και πολυάριθμες. Άμεση διανομή χάρη στον στόλο των 80 και πλέον οχημάτων με πιστοποιημένη δορυφορική παρακολούθηση θερμοκρασιών σε όλη τη διαδρομή διανομής, προγράμματα ομαδικής ασφάλισης των μετόχων του, δυνατότητα παραγγελιών ειδικών παραφαρμακευτικών προϊόντων και, φυσικά, συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του.

Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική συνεταιριστική συμμαχία καταγράφοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπερβαίνοντας μάλιστα το 2020 όλους τους στόχους που είχε θέσει, με τη στήριξη, την αρωγή και τη συνεργασία των φαρμακοποιών-μετόχων του.
Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό 303 ατόμων και στόλο 82 ιδιόκτητων οχημάτων, ενώ συνεργάζεται με 1.680 φαρμακεία και περισσότερους από 350 προμηθευτές. Ετησίως διαχειρίζεται περίπου 50 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή σε καθημερινή βάση πάνω από 180.000, τη στιγμή που οι κωδικοί του ξεπερνούν τις 20.000.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά του Ομίλου στην πανδημία

Η διατήρηση της ομαλής λειτουργίας και η ανταπόκριση στο αίτημα της πολιτείας για διανομή self-test και εμβολίων για την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα έγιναν δύο δυνατά στοιχήματα για τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαλανόπουλος, οι άνθρωποι της τοπικής μονάδας του Ομίλου (ΣΥΝΦΑ Ηπείρου) πραγματικά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Έχοντας ήδη τεχνογνωσία διαδικασιών ορθής φύλαξης και διανομής, πραγματοποιούσαν τουλάχιστον δύο διανομές εμβολίων την εβδομάδα, εξυπηρετώντας τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου και τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Επιπλέον, καθώς στη μάχη εναντίον του ιού δεν υπάρχουν «σύνορα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η μονάδα του Ομίλου προέβη σε έκτακτες παραδόσεις και σε νομούς εκτός Δυτικής Ελλάδας. «Ως μονάδες κοινωνικής οικονομίας δεχθήκαμε και λειτουργήσαμε το πρώτο εξάμηνο χωρίς καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες αυτές».

«Αναβάθμιση, ενδυνάμωση, σύγχρονες τεχνολογίες»

«Ο όμιλος δεν εφησυχάζει και δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται» δηλώνει ο κ. Γαλανόπουλος. Μέσα από το τρίπτυχο της αναβάθμισης των υποδομών του, της επέκτασης και ενδυνάμωσης  των κέντρων διανομής και της συνεχούς εφαρμογής των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, εξασφαλίζει την ηγετική του θέση στην αγορά, βάζοντας πάντοτε σε πρώτο πλάνο τον ανθρώπινο παράγοντα. «Μπορείς να γίνεις πραγματικά μεγάλος μόνο όταν μπορείς να μπεις στη θέση του “μικρού”. Στον Όμιλο δεν υπάρχει ούτε ένα από τα χιλιάδες φαρμακεία μας που να είναι “πολύ μικρό” για εμάς. Σκύβουμε πάνω από τις ανάγκες των συνεργατών και στηρίζουμε τους πάντες και ειδικά τους νέους φαρμακοποιούς» λέει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, ο συνεταιριστικός χαρακτήρας είναι το μεγάλο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ομίλου που δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ. «Είμαστε φαρμακοποιοί, μιλάμε στη γλώσσα του φαρμακοποιού και ξέρουμε τις ανάγκες του καλύτερα από τον καθένα. Οι αποδόσεις προς τους επενδυτές-μετόχους μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Όλοι μαζί βάλαμε από ένα λιθαράκι τόσο στην αναρρίχηση του ομίλου στην πρώτη θέση πανελλαδικά, όσο και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ομίλου.

Όσον αφορά την περίοδο της πανδημίας, ο όμιλος στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους συνεργάτες του περισσότερο από ποτέ, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, ενώ προσέλαβε επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των μελών του.

«Ο φαρμακοποιός του σήμερα είναι ο φαρμακοποιός που συνεχώς εκπαιδέυεται»

Καθώς ο όμιλος θεωρεί την αδιάκοπη προσφορά γνώσης βασική του υποχρέωση, δημιούργησε, το 2017, την Ακαδημία Green Pharmacy, ένα βραβευμένο online εργαλείο για τα μέλη του. Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ακαδημίας υπάρχουν ενημερωτικά άρθρα και βίντεο, βιβλιοθήκη υγείας, καθώς και θέματα διαχείρισης φαρμακείου που βοηθούν στη διά βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών.

Επιπλέον, ο όμιλος διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια και workshops, κάτι που δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από ένα πλήθος webinars, διαδικτυακών εκπαιδευτικών συναντήσεων και υβριδικών εκδηλώσεων.

Τα σχέδια για το μέλλον μέσα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον

Από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα, δύναμη του ομίλου παραμένει η συνεργασία μέσα από αξίες όπως η εμπιστοσύνη, η εντιμότητα και η απόλυτη διαφάνεια.
Χάρη σε αυτές τις αξίες καταφέρνει και υπηρετεί πιστά το όραμά του: να είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του φαρμακοποιού – μετόχου, τον οποίον στηρίζει με ποιότητα, πληρότητα και επάρκεια σε οποιαδήποτε ανάγκη του. «Αυτό πράττουμε επί 40 χρόνια και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε και για τα επόμενα 40» υπογραμμίζει ο κ. Γαλανόπουλος, συμπληρώνοντας πως ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σε υποδομές, πρωτοπόρες υπηρεσίες και ανθρώπους, πετυχαίνοντας να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.

Το 2020 και το 2021 ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ολοκλήρωσε μία μεγάλη επένδυση για πλήρη διασφάλιση διακίνησης σε πρότυπες θερμοκρασίες που παρακολουθούνται δορυφορικά σε πραγματικό χρόνο, ανέλαβε την αποκλειστική διανομή προϊόντων Gallenic στην Ελλάδα, ενώ για το 2022 προετοιμάζει μια μεγάλη επένδυση επέκτασής του.

Λειτουργικές Μονάδες και Περιοχές Δραστηριοποίησης

ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ – Περιοχές δικτύου διανομής: βόρεια και δυτικά προάστια Αθηνών, Κορινθία,
Αιγιαλεία, Θήβα.

ΣΥΝΦΑ ΑΛΙΜΟΥ Α.Ε. – Περιοχές δικτύου διανομής: νότια και ανατολικά
προάστια Αθηνών.

ΣΥΝΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε. – Περιοχές δικτύου διανομής: Κέρκυρα, Παξοί.

ΣΥΝΦΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. – Περιοχές δικτύου διανομής: Φωκίδα, Φθιώτιδα, Bοιωτία.

ΣΥΝΦΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Περιοχές δικτύου  διανομής: Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα.


Δείτε τη συνέντευξη και στο fortunegreece.com